Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Δ/νση του Δημοτικού Σχολείου, στα πλαίσια του Προγράμματος «Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σχολικού έτους 2018/2019» συνεχίζεται και ξεκινάει αύριο Τρίτη 27/11/2018 η Δεύτερη Διανομή και θα υλοποιηθεί έως την Παρασκευή 07/12/2018.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ειδοποίηση από την μεταφορική εταιρεία, την Τετάρτη 28/11/18 από τις 8:00-13:00 θα παραδοθούν οι μερίδες φρούτων και λαχανικών στους μαθητές & στις μαθήτριες του 36ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά.
Τονίζεται ότι το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τριετή διάρκεια, έτσι ώστε στη λήξη του να έχει αυξηθεί το μερίδιο των οπωροκηπευτικών και του γάλακτος στο διαιτολόγιο των παιδιών κατά το στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών τους.
Έχουν επιλεγεί συνολικά περίπου 800 δημοτικά σχολεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή θα συμμετάσχουν περίπου 150.000 παιδιά.
Ανά σχολική χρονιά θα διανεμηθούν:
- Φρούτα – Λαχανικά: 7 με 8 διανομές όπου θα διανεμηθούν περίπου 1.400 τόνοι φρούτων και λαχανικών (μήλα αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ροδάκινα/ή νεκταρίνια, βερίκοκα, τοματάκια τύπου cherry και αγγουράκια τύπου Κνωσσού). Όλα τα προϊόντα είναι της ανώτερης ποιοτικής κατηγορίας I και ελεγμένα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειών.
- Γάλα: έως 23 διανομές γάλακτος. Το γάλα είναι παστεριωμένο και θα διανεμηθεί σε μερίδα συσκευασίας των 250ml ανά μαθητή. Θα διανεμηθούν περίπου 800 τόνοι γάλακτος σε 3,4 εκατ. μερίδες.
Η εφαρμογή του προγράμματος στηρίζεται σε 3 πυλώνες: Τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, την εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία και την προβολή του με ομάδες στόχους, όπως είναι τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή υγιεινών συνηθειών διατροφής στα παιδιά, αφού θα περιλαμβάνει τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα με τα οποία οι μαθητές θα διδάσκονται τη σημασία της σωστής διατροφής και θα εξηγείται η διαδικασία με την οποία παράγονται τα τρόφιμα.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου