Από τη δορυφορική επικοινωνία μέχρι την τηλεφωνία των περασμένων ετών και από τα μηνύματα της αρχαιότητας μέχρι τον Γκράχαμ Μπελ και τον Γουλιέλμο Μαρκόνι, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ μυεί μικρούς και μεγάλους στη συναρπαστική ιστορία της επικοινωνίας με βιωματικό και πρωτότυπο τρόπο. Φέτος το μουσείο συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας και εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με εργαστήρια ζωγραφικής, τεχνολογίας, design και γλυπτικής, ενώ στο πλαίσιο του «1ου Φεστιβάλ Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ», έργα των μικρών δημιουργών θα εκτεθούν στο Μουσείο.
Highlights του μουσείου
Η συλλογή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ περιλαμβάνει πάνω από 4.500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με 14.000 αρχεία, έγγραφα και φωτογραφίες. Εκτίθενται ομοιώματα τηλεπικοινωνιακών εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, όπως ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού (4ος π.Χ. αι. ), αλλά και των Βυζαντινών, όπως το ωρονόμιο του Λέοντα του Μαθηματικού (9ος μ.Χ. αι. ).
Αξίζει να:
– ανακαλύψετε την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξαν οι αρχαίοι Έλληνες με τη φωτιά, ως μέσο μετάδοσης μηνυμάτων και διευκόλυνσης της επικοινωνίας μεταξύ μακρινών αποστάσεων.
– μάθετε για τις «Φρυκτωρίες», το πρώτο οργανωμένο δίκτυο οπτικής επικοινωνίας στην αρχαιότητα, για την «Πυρσεία» και το πώς λειτουργούσε ο «Υδραυλικός Τηλέγραφος», η πρώτη «συσκευή» αποστολής αρχαίων sms!
– «αγγίξετε» το χειριστήριο του Μορς και να ακούσετε τους ήχους του μορσικού κώδικα να «συνθέτουν» το δικό σας μήνυμα.
– δείτε ένα ομοίωμα της πρώτης τηλεφωνικής συσκευής του Σκοτσέζου Γκράχαμ Μπελ από το 1876, χειροκίνητες τηλεφωνικές συσκευές από τον Siemens και τον Ericsson, και μία μοναδική κόκκινη επιτραπέζια τηλεφωνική συσκευή με έτος κατασκευής το 1910, αλλά και τον ασύρματο του Ιταλού Μαρκόνι, χάρη στον οποίο διασώθηκαν οι 712 επιζώντες από το ναυάγιο του Τιτανικού, το 1912.
– θυμηθείτε τη γνωστή μαύρη μεταλλική τηλεφωνική συσκευή, μάρκας Siemens, κατασκευής 1940, η οποία μεσουράνησε στη δεκαετία του ‘60.
– «μεταφερθείτε» στα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης στην Ελλάδα του 1960 μέσα από το πλήρες τηλεοπτικό studio με πραγματικό control room.
– αναπολήσετε χαρακτηριστικά κινητά τηλέφωνα της κάθε περιόδου στη νέα αίθουσα «Κινητή Τηλεφωνία Μικρές ιστορίες … μεγάλες αλλαγές», 42 χρόνια μετά την πρώτη κλήση μέσω του κινητού τηλεφώνου Motorola DynaTac 8000X.
Μία μεγάλη ομάδα φέτος στο ΜΤ…σκιτσάρει, χαράζει και εκτοξεύει τη δημιουργικότητά της!
Τα οικογενειακά προγράμματα για γονείς και παιδιά ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και διαρκούν έως και τον Μάιο του 2016. Για τη φετινή περίοδο, το Μουσείο διευρύνει τα ηλικιακά όρια και υποδέχεται παιδιά 4-6 ετών, με προγράμματα, που βασίζονται στη δραματοποίηση, το θεατρικό παιχνίδι και τα εικαστικά. Παράλληλα, νέες δράσεις περιμένουν και τους φίλους του Μουσείου ηλικίας 7-17 ετών, εμπνευσμένες από τα εκθέματα του μουσείου και τη θεματική του. Mουσειοπαιδαγωγός, Εικαστικοί, Ψυχολόγος, αλλά και οι άνθρωποι του Μουσείου, αναλαμβάνουν να τους «μυήσουν» στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών, δίνοντάς τους την ευκαιρία, διασκεδάζοντας, μαθαίνοντας και ανακαλύπτοντας, να γίνετε και εκείνοι μέρος της!
Και στο τέλος της χρονιάς, όλους τους περιμένει ένα «φεστιβάλ», έκπληξη! Μείνετε σε επαφή……
Όλα τα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.
Για λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για γονείς και παιδιά και να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 210 6201899 και 210 6201999.
Εκ του ΔΣ του Συλλόγου