Με το σύνθημα Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον πραγματοποιείται η μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή της Επιστήμης, «η Βραδιά του Ερευνητή», την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.
Μετά την μεγάλη επιτυχία της περσινής Βραδιάς στον Δημόκριτο, η φετινή εκδήλωση αλλάζει «στέκι» και μετακομίζει στους φιλόξενους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος ) και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μία περιήγηση στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας που θα διαρκέσει από τις 6:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο.
Σε ρόλο συντονιστή, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ ), ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τον Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό SciCo και υποδέχονται το κοινό σε μια πολυδιάστατη και άκρως ενδιαφέρουσα «Βραδιά του Ερευνητή», που φέτος γιορτάζει τη 10η επέτειό της και αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Σε μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, αλλά και στον προαύλιο χώρο, τα ερευνητικά κέντρα ‘εκτίθενται’ μέσα από multimedia προβολές, διαδραστικά πειράματα και επιδείξεις ρομπότ και άλλα επιστημονικά εκθέματα, ενώ οι ερευνητές συνομιλούν με το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις στην τηλεπισκόπηση, πληροφορική, ρομποτική, βιολογία, “νέα υλικά” και πολλά άλλα.
Το κοινό θα ταξιδέψει από τα ενδότερα του ατόμου και τα βάθη των θαλασσών μέχρι τα αστέρια και το διάστημα μέσα από πολυδιάστατες προβολές, τηλεσκόπια και εκθέματα των ερευνητικών κέντρων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και θα … μετρήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με το κινητό τους (! )
Οι μικροί μας φίλοι θα πάρουν μέρος σε πειράματα φυσικής, χημείας, βιολογίας και σε επιστημονικά δρώμενα για τον καιρό, τους κομήτες και τους αστερισμούς, τη θάλασσα, τους υπολογιστές, θα δουν και θα μάθουν πως κινείται το τραινάκι του Harry Potter, ενώ στην αίθουσα ‘ΘΟΛΟΣ’ θα παρακολουθήσουν προβολές εικονικής πραγματικότητας.
H ομάδα επιστημόνων Science Reactors με εμπειρία στην επικοινωνία της επιστήμης «δοκιμάζει» έναν νέο τρόπο διάχυσης της γνώσης και της επιστήμης προς το ευρύ κοινό: την Stand-up Science έχοντας ως πρότυπο την Stand- up Comedy. Μέσα σε πέντε λεπτά παρουσιάζουν με τρόπο ελκυστικό, χιουμοριστικό και κατανοητό ένα επιστημονικό θέμα, αναδεικνύοντας και τις δικές τους επικοινωνιακές ικανότητες. Ο στόχος της παράστασης είναι να βγει η γνώση από την τάξη και το εργαστήριο και με τρόπο διασκεδαστικό και γοητευτικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την αγάπη του κοινού για την επιστήμη και την τεχνολογία.
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Στράτος Ασημέλλης, Χημικός, Υποψήφιος Δρ: Eye Fixed It!
Βασίλης Γρηγοριάδης, Τηλεπικοινωνίες: Νάνοι πλανήτες. Η παράγκα της Αστρονομίας
Δημήτρης Δούκογλου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Φυσική Επιλογή και Εσύ
Νίκος Μουστάκας. Eπιστήμων Υλικών – Πέντε λεπτάκια ακόμα
Δημήτρης Μακρής, Καθηγητής Μάνατζμεντ και Καινοτομίας – Αγαπημένο μου ηλεκτροσόκ!
Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου, Βιολόγος -When Harry met Sally
Νίκος Σταύρου, Γεωλόγος MSc. – Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο ΚΑΛΟΣ λύκος”.
Δημήτρης Τσιμπίδας, Αστροφυσικός – “κανείς δεν είναι άσφαλτος»
Παρουσιάζει, σχολιάζει, συντονίζει: ο Δημήτρης Δούκογλου
Σκηνοθεσία: Κώστας Βρεττός
Ιδέα, σχεδιασμός, συντονισμός: Ελένη Γραμματικοπούλου – Επικοινωνία της Επιστήμης
Η τέχνη και η επιστήμη θα ‘συναντηθούν’ τέλος μέσα από εικαστικές συνθέσεις, αστροφωτογραφίες και φωτογραφίες εμπνευσμένες από το ‘έτος φωτός’, GRAFFITI, θέατρο και πολλή μουσική, όλα παρουσιασμένα από τους ίδιους τους ερευνητές.
Εφόσον ενδιαφέρεστε, μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη “Βραδιά του Ερευνητή”.